W związku z zaistniałą pandemią koronawirusa wystawa grzybów w tym roky wyglądała nieco inaczej. Z racji obostrzeń sanitarnych wystawa nie mogła odbyć się w tradycyjny sposób. Została przedształcona w zajęcia indywidualne w szkołach jak i zajęcia w terenie.
Na zajęciach w szkole wśród eksponatów były grzyby jadalne, takie jak borowiki, rydze, koźlaki, kurki, gąski, podgrzybki, niejadalne oraz trujące okazy, między innymi muchomor cytrynowy, maślanka wiązkowa, krowiak podwinięty (olszówki), lisówka, czernidłak pospolity, itp. Organizatorzy zwracali szczególną uwagę na wyeksponowanie różnic między gatunkami jadalnymi i trującymi, aby uniknąć fatalnych w skutkach pomyłek w rozpoznawaniu. Udało się pokazać typowo rozwinięte owocniki trujących muchomorów np. cytrynowego, czerwonego.
Zajęcie terenowe w lesie były dobrą okazją do zdobycia wiedzy o grzybach, ich różnorodności, niezmiernie ważnej roli jaką odgrywają w przyrodzie, szczególnie przyczyniając się do rozkładu martwej materii organicznej i dzięki temu biorąc udział w przepływie energii i krążeniu pierwiastków w ekosystemach. Celem zajęć było także uświadomienie potrzeby i sposobów ochrony tych organizmów.
Galeria:
Korzystamy z dofinansowania Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku