Z powodu pandemii COVID 19 organizacja festynu dla osób niepełnosprawnych przebiegała w odmiennej formie i różniła się od poprzednich edycji. Festyn odbył się w lipcu, ponieważ w późniejszym czasie były już ograniczone większe zgromadzenia. Celem festynu było propagowanie ekologicznego trybu życia rodzinnego, spędzania czasu wolnego, integracja międzypokoleniowa z zaznaczeniem, że życie i zdrowie są najważniejszymi wartościami dla człowieka.
Główną atrakcją wydarzenia były warsztaty ekologiczne - wytwarzanie papieru czerpanego - wykorzystanie makulatury, z gospodarki odpadami - minimalizacja objętości wytwarzanych odpadów, segregacja odpadów, gry, zabawy i konkursy ekologiczne, warsztaty od ziarenka do bochenka, wyrabianiu masła itp. W tych trudnych czasach naszym celem była aktywizacja społeczności lokalnej, propagowanie zdrowego trybu życia wśród seniorów oraz kładzenie nacisku na podstawowe problemy środowiska nt. zmian klimatu, odnawialnych źródeł energii, certyfikowanej żywności. Wspólne przygotowanie kaszubskich potraw, zdrowej żywności pozwoliło nam nacieszyć się wspólnie spędzonymi chwilami.
Galeria:
Korzystamy z dofinansowania Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku