W ramach Kampanii Edukacyjnej z cyklu ‘Ekologia łączy pokolenia”, Poznaję, szanuję, chronię” przeprowadzono 6 warsztatów o ochronie bioróżnorodności, funkcji ekosystemów, flora, fauna, z uwzględnieniem promocji walorów przyrodniczych obszaru powiatu kościerskiego.
Zajęcia dla dzieci opierały się m.in. na: rozpoznawaniu różnych gatunków ryb słodkowodnych w tym chronionych, na podstawie autorskich kart pracy, wykonaniu pomocy dydaktycznych związanych z budową zewnętrzną różnych gatunków ryb - dopasowaniem poszczególnych części ryby zgodnie z przynależnością do danego gatunku.
Opracowano również scenariusz warsztatów na temat wykorzystania gliny jako naturalnego surowca. Omówiono zalety gliny: regulacja wilgotności powietrza – glina potrafi bardzo szybko wchłonąć wilgoć oraz ją oddawać – ćwiczenie z wodą i gniecenie w dłoniach. Wpływa to na zdrowy klimat wnętrza. Glina magazynuje ciepło. Przyczynia się w ten sposób do poprawy klimatu wnętrz. Wykorzystanie gliny to głównie - stawianie pieców. Glina oszczędza energię i zmniejsza zanieczyszczenie środowiska – w przeciwieństwie do innych materiałów budowlanych. Do przygotowania i przerobienia gliny potrzeba bardzo mało energii. Cechy gliny to na pewno dobrze łączy się z wodą. Glina nadaje się do ponownego użycia (ćwiczenie – łączenie rozdrobnionych kawałków gliny z wodą). Glina jest oszczędna jako materiał budowlany ponieważ pozwala ograniczyć koszty transportu, bo niejednokrotnie można wydobyć ją bezpośrednio na miejscu budowy lub w otoczeniu. Zasoby gliny na Kaszubach są duże. Glina posiada właściwości estetyczne i zdrowotne. Dzieci bardzo chętnie lepiły z gliny różne przedmioty, ptaki, ssaki na wzór przygotowanych autorskich modeli.
Kolejne warsztaty oparte były na bezcennej różnorodności biologicznej – moc natury m.in. roślin, krzewów itp. Właściwości ziół. wraz z wykonaniem mydełek ekologicznych na bazie mydlanej z dodatkiem różnych kompozycji zapachowych i barwnikowych z roślin rodzimego pochodzenia, było dla dzieci nie lada atrakcją i wyzwaniem. Do tego została przygotowana również prezentacja historia mydła, zastosowanie itp. W obecnej sytuacji bardzo ważny temat.
Kolejne ciekawe warsztaty wraz z prezentacją „od ziarenka do bochenka”- zdrowa ekologiczna żywność bez polepszaczy, pieczenie kukli kaszubskiej. Tajniki żywności produkowanej w zgodzie ze środowiskiem, bez użycia nadmiernej ilości nawozów, środków ochrony roślin.
Wykonanie koła fortuny z autorskimi tarczami na temat rozpoznawania ptaków – ptaki wokół nas, ssaków, roślin, grzybów. Przygotowanie kart pracy, malowanie na szkle ptaków, ssaków, roślin ozdobnych itp. Opracowanie scenariusza zajęć - Ekosystem lasu. Rozpoznawanie drzew i krzewów, ochrona lasów, praca leśnika, jak zachować się w lesie. Wykorzystanie darów lasu.
Celem wszystkich warsztatów było uczenie szacunku do natury i proekologicznych zachowań., które mają kluczowe znaczenie w zachowaniu naturalnego środowiska dla przyszłych pokoleń.
Galeria:
Korzystamy z dofinansowania Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku