Kampania edukacyjna „Poznaję, szanuję, chronię" jest jedną z większych inicjatyw ekologicznych Ligi Ochrony Przyrody skierowaną do dzieci, młodzieży i dorosłych mieszkańców z terenu województwa pomorskiego.
Działania opierały się na prezentacjach, prelekcjach, praktycznych działaniach w terenie i zwykle odbywały się na terenie placówek oświatowych, Domów Pomocy Społecznej, Klubu Seniora, Uniwersytetu III Wieku. Wiodącymi tematami była bioróżnorodność flory i fauny, walory przyrodnicze i krajobrazowe Województwa Pomorskiego, rola i ochrona dzikich zapylaczy, znaczenie pszczół w przyrodzie i życiu człowieka, rośliny lecznicze, rodzaje zbóż, tajniki żywności produkowanej w zgodzie ze środowiskiem bez użycia nadmiernej ilości nawozów, środków ochrony roślin.Uczestnicy kampanii brali również czynny udział w zajęciach z papieru czerpanego, w zajęciach z wykorzystaniem gliny jako surowca naturalnego.
W ramach zadania przeprowadzono cztery warsztaty – na Kampanię Edukacyjną z cyklu „Poznaję, szanuję, chronię”
1.Warsztat: Rola i znaczenie pszczół w życiu człowieka i przyrodzie, rola i ochrona dzikich zapylaczy. Właściwości miodu. Zapoznanie uczestników z funkcjonowaniem pasiek przydomowych i z życiem pszczół na terenach wiejskich i miejskich, praca pszczelarza, poznanie działań edukacyjnych, które pomogą chronić pszczoły. Uczestnicy mieli też okazję zapoznać się z konstrukcją ula i znaczenie pszczół dla środowiska wiejskiego i miejskiego. Przedstawiono gatunki roślinności stanowiącej pożytek dla pszczół. Uczestnikom przedstawiono prezentację PSZCZOŁA NIE JEDNO MA IMIĘ na temat roli pszczół w mieście i na wsi, ich znaczenia dla środowiska szeroko pojętego , roślinności stanowiącej pożytek dla pszczół. Przekazano też dużo ciekawych informacji na temat miodu. Zorganizowane warsztaty zwróciły uwagę uczestników na problematykę pszczół i zmieniły nastawienie środowiska do tych owadów. Przyczyniły się do kształtowania postaw przyjaznych pszczołom z uwagi na ich ogromne znaczenie w naszym ekosystemie.
2. Warsztat: Wykorzystanie gliny jako naturalnego surowca, właściwości gliny (ćwiczenia i doświadczenia z gliną) lepienie w glinie różnych przedmiotów, ptaków, ssaków, płazów, owadów na wzór przygotowanych autorskich modeli. Podczas warsztatów szczególną uwagę zwrócono na glinę jako bogactwo naturalne, co to jest glina i jakie ma znaczenie dla ludzi, co można wytwarzać z gliny, kto to jest garncarz i koło garncarskie, jakie przyrządy wykorzystuje się do pracy z gliną, jak wygląda proces wyrobu różnych rzeczy z gliny. Podanie definicji gliny: GLINA – skała osadowa, która składa się m.in. z piasku, a dostrzegamy ją kiedy przyklei się do butów lub pobrudzi ubranie. Przedstawienie pożytecznych aspektów gliny – co można zrobić z gliny: kubki, doniczki, dzbanuszki, podstawki, dzwoneczki, łyżki, miski, wazony itp. Następnie każdy z uczestników warsztatów samodzielnie wykonał własne gliniane rzeczy.
3. Warsztat: Bezcenna różnorodność biologiczna – moc natury - roślin leczniczych. Właściwości ziół. Przygotowanie prezentacji. Wykonanie mydełek ekologicznych na bazie mydlanej z dodatkiem różnych kompozycji zapachowych i barwnikowych z roślin rodzimego pochodzenia. Właściwości higieniczne i lecznicze. Wprowadzeniem do warsztatów było obejrzenie suszonych ziół, zdjęć, opakowań z ziołowych herbatek itp. Zapoznanie z pojęciem - zioła ( zioła to potoczna nazwa wszystkich roślin o właściwościach leczniczych) i rośliny lecznicze - to najczęściej rośliny lądowe, zawierające różne substancje pomocnicze w zwalczaniu chorób i używane do produkcji leków. Nawiązanie do historii ziół przyprawowych i roślin leczniczych. Na bazie przekazanych podręczników przygotowanie odpowiedzi: w jaki sposób ludzie wykorzystują zioła?, jakich ziół używać można w kuchni?, które zioła uważane są za lecznicze i na co są stosowane?. Jako działania praktyczne wytwarzanie mydełek ekologicznych z dodatkiem kompozycji zapachowych i barwnikowych.
4.Warsztat. Zboża naszych pól – rozróżnianie. Zdrowa ekologiczna żywność bez polepszaczy. Tajniki żywności produkowanej w zgodzie ze środowiskiem – biodynamiczna uprawa roślin. W warsztatach od ziarenka do bochenka – uczestnicy warsztatów przygotowali ciasto do wypieku,wspólny wypiek zdrowej żywności bez polepszaczy chlebków, bułek, strucli oraz wyrób masła.W ramach tegorocznej kampanii opracowano i przygotowano różnorodne materiały dydaktyczne: prezentacje multimedialne, karty pracy, broszury edukacyjne, ilustracje.
Galeria:
Korzystamy z dofinansowania Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku